Co to jest celiakia

Celiakia nie tylko może powodować niepokojące objawy, które mogą pogorszyć jakość życia, ale także niesie ryzyko pewnych potencjalnie poważnych powikłań, jeśli nie jest leczona.

 

 

 

 

Celiakia jest chorobą dziedziczną, która dotyka głównie mieszkańców Europy Północnej, ale coraz częściej występuje w innych krajach. Według dostępnych danych nawet 1% populacji cierpi na celiakię, chociaż liczba ta jest prawdopodobnie niedoszacowana. Oznacza to, że są osoby żyjące z tą chorobą, które nie zostały jeszcze zdiagnozowane.

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, chorobą, w której układ odpornościowy wytwarza określone białka (lub „przeciwciała”), które uważają pewne części ciała za „obce”, a zatem wywołują atak. Przykładami innych zaburzeń autoimmunologicznych są reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Gravesa-Basedowa, cukrzyca typu I i toczeń .

W celiakii układ odpornościowy jest atakowany po spożyciu glutenu (białka zawartego w pszenicy). Następnie układ odpornościowy ulega zapaleniu i uszkadza wyściółkę jelita cienkiego w odpowiedzi na połknięty gluten, powodując niepożądane objawy. Na szczęście proces ten często poprawia się po usunięciu glutenu z diety.

Podstępność celiakii polega na tym, że wytwarzane przeciwciała atakują nie tylko układ pokarmowy, ale także inne części ciała, od stawów po skórę. Tak więc osoba może mieć zespół niejasnych objawów, które mogą naśladować wiele innych chorób.

Celiakię można również łatwo pomylić z innymi powszechnymi schorzeniami przewodu pokarmowego, takimi jak nietolerancja laktozy i zespół jelita drażliwego (IBS) , co jeszcze bardziej utrudnia jej zdiagnozowanie.

Objawy celiakii

Objawy celiakii mogą być subtelne, niejasne lub nieobecne. Na przykład:
• Biegunka
• Mocno pachnący stołek
• Dyskomfort w jamie brzusznej
• Bębnica
• Śluz lub tłuste kropelki w kale

Celiakii często towarzyszą inne objawy spoza przewodu pokarmowego i ważne jest, aby pamiętać, że czasami mogą to być jedyne objawy, których doświadczają pacjenci. Należą do nich dość ogólne objawy:

• Zmęczenie
• Utrata masy ciała
• Ból stawu
• Objawy neurologiczne: bóle głowy, neuropatia obwodowa (mrowienie / drętwienie rąk lub nóg)
• Objawy psychiatryczne: depresja, lęk
• Wysypki

Powikłania celiakii

Celiakia nie tylko może powodować niepokojące objawy, które mogą pogorszyć jakość życia, ale także niesie ryzyko pewnych potencjalnie poważnych powikłań, jeśli nie jest leczona.

Na przykład:

• Niedokrwistość
• Niedobory witamin: kwas foliowy, witaminy z grupy B i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach D, E, A i K.
• Niska gęstość kości (osteopenia, osteoporoza)
• Choroba nerek
• Choroba wątroby
• Ograniczenie wzrostu u dzieci
• Nowotwory złośliwe: chłoniak, rak żołądka
• Rozwój innych chorób autoimmunologicznych

Bardzo ważna jest prawidłowa identyfikacja pacjentów z celiakią, ponieważ większości z powyższych powikłań można zapobiec po rozpoznaniu i leczeniu.

Diagnozowanie celiakii

Jeśli wystąpią objawy celiakii, lekarz może najpierw zbadać pacjenta za pomocą badania krwi. Należy jednak pamiętać, że test jest dokładniejszy, jeśli pacjent spożywa pokarmy bogate w gluten. Zatrzymanie glutenu i badanie może prowadzić do fałszywie ujemnego wyniku.
U dorosłych preferowanym pierwszym testem jest badanie krwi pod kątem przeciwciał IgA przeciwko transglutaminazie tkankowej z dokładnością 98% (o ile pacjent spożywa pokarmy bogate w gluten). Jeśli wynik testu jest pozytywny, kolejnym krokiem jest często skierowanie do gastroenterologa na biopsję dwunastnicy, początkowego odcinka jelita cienkiego, który często wykazuje charakterystyczne mikroskopijne zapalenie i uszkodzenie wyściółki jelita cienkiego, co często potwierdza diagnoza.

Leczenie celiakii

Na szczęście istnieje stosunkowo proste leczenie celiakii – unikanie glutenu w diecie … na całe życie . Nie musisz codziennie brać tabletek.
Jednak o wiele łatwiej to powiedzieć niż zrobić – ponieważ gluten jest składnikiem wielu spożywanych przez nas pokarmów . Ponadto szukanie bezglutenowych alternatyw może czasami przypominać polowanie na padlinożerców. Jednak w miarę jak coraz więcej osób decyduje się na dietę bezglutenową z różnych powodów (niekoniecznie z powodu celiakii), przemysł spożywczy i wiele restauracji oferuje obecnie więcej posiłków bezglutenowych niż kiedykolwiek wcześniej. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele produktów bezglutenowych, od mieszanek na naleśniki, makaronów po wypieki.

Pamiętaj, że dieta bezglutenowa nie zawsze jest najzdrowszym wyborem, chyba że masz celiakię, która naraża Cię na niedobory składników odżywczych, takich jak żelazo, kwas foliowy i niezbędne witaminy . Porozmawiaj ze swoim lekarzem, zanim zdecydujesz się zrezygnować z glutenu, i upewnij się, że wykonałeś test na celiakię, jeśli masz objawy.

Ważne jest, aby upewnić się, że otrzymujesz wystarczającą ilość składników odżywczych i witamin w swojej diecie, jeśli jesteś bezglutenowy. Zapotrzebowanie na uzupełnienie diety kwasu foliowego, witaminy B i tłuszczach witaminy D, E, A i K . Pamiętaj, że niektóre suplementy mogą również zawierać gluten, więc pamiętaj, aby przeczytać etykiety, aby wybrać te, które go nie zawierają.

Oto lista składników, których należy unikać, jeśli zdiagnozowano u Ciebie celiakię:

• Pszenica
• Żyto
• Jęczmień
• Owies

Zwróć uwagę na następujące produkty, które zazwyczaj zawierają gluten:

• Makaron
• Chleb
• Krakersy
• Pieczywo
• Płatki
• Batony białkowe
• Smażone ziemniaki
• Mięso
• Substytuty mięsa
• Sos sojowy
• Sosy sałatkowe
• Zupy
• piwo

Zawsze czytaj etykietę żywności. „Bezglutenowy” oznacza, żeżywność jest „z natury bezglutenowa” lub zawiera mniej niż 20 części na milion (ppm) glutenu.

 

 

Źródło:ua.iherb.com