Diety bogate w tłuszcze a choroby serca: prawdy i mity

Każdy z nas przygląda się ewolucji technologii i poprawie jej możliwości. Z kolei nasze nawyki żywieniowe znacząco się pogorszyły, a nasza dieta stała się mniej zdrowa i brakuje w niej właściwych składników odżywczych. Czytając dzisiejszy artykuł dowiesz się dlaczego diety bogate w tłuszcze są łączone z chorobami serca.

 

 

Nikt z nas zapewne nie powie, że tłuste posiłki są naszymi najlepszymi przyjaciółmi. Jednak główny problem stanowi ilość i rodzaj tłuszczy, które spożywamy. Diety bogate w tłuszcze są powiązane z chorobami serca. Z dalszej części tekstu dowiesz się więcej na ten temat.

Czy głównym winowajcą jest tłuszcz?

Istnieje słynne powiedzenie, które twierdzi, że “jesteś tym, co jesz”. Możemy również dodać, że jeśli nie dbamy o nasze diety, zaczynamy chorować.
Istnieje wiele czynników, które mogą wpływać na nasze zdrowie, takie jak aktywność fizyczna, palenie, picie alkoholu i historia rodzinna. Każdy z nich łączy się z chorobą serca, a dieta może jedynie się do niej przyczyniać.

Tłuszcze są uznawane za wroga numer jeden. Jednak wiele badań wykazuje, że chodzi raczej o ilość i jakość tłuszczy, jakie spożywamy.
Jeśli powiemy, że wszystkie tłuszcze są złe, to pozbawimy się korzyści związanych ze spożywaniem niektórych z nich (tak zwanych zdrowych tłuszczów).

Kwasy tłuszczowe nasycone to rodzaj tłuszczy, który może wywoływać choroby. Z tego powodu należy kontrolować i zmniejszać ich spożycie.

Z kolei kwasy tłuszczowe jednonasycone lub wielonasycone, które są obecne w wielu produktach używanych w diecie śródziemnomorskiej, mogą zmniejszać liczbę osób cierpiących z powodu chorób serca.

Poza tym nie możemy zapominać o kwasach tłuszczowych wielonienasyconych, znane również jako kwasy omega 3 (znajdujące się głównie w rybach). Kwasy tłuszczowe omega 3 odgrywają kluczową rolę w naszych dietach.

Diety bogate w tłuszcze muszą wywoływać choroby serca

Chociaż takie stwierdzenie wydaje się poprawnie definiować ryzyko związane ze stosowania diet bogatych w tłuszcze, to nie jest ono do końca prawdą. Przeprowadza się wiele rodzajów badań na temat wpływu tłuszczu na zdrowie układu krążenia.

Badacze cały czas próbują odkryć powiązania między tłuszczem a cholesterolem, wysokim ciśnieniem tętniczym oraz zawałami serca.
Do niedawna uważano, że ryzyko rozwoju choroby serca wiąże się ze spożyciem tłuszczów. Obecnie wiemy już, że jedną z przyczyn stanowi jedzenie “złego” tłuszczu. Jednak nie jest to jedyna przyczyna.

Podczas kilku ostatnich dekad nasze nawyki żywieniowe uległy zmianie (na gorsze). Spożywamy zbyt wiele tłuszczy trans, które znajdują się w kupowanych przez nas codziennie produktów spożywczych.
To w bezpośredni sposób wpływa na zdrowie naszego pokolenia. Nawyk jedzenia smażonych produktów i fast foodów jest głęboko zakorzeniony w naszym społeczeństwie.

Musimy monitorować naszą dietę i zrozumieć czym karmimy nasze dzieci. Od momentu nagłego zwiększenia się ilości produktów spożywczych bogatych w tłuszcze trans (takie jak olej palmowy) oraz ogromnej dostępności produktów przemysłowych, zwiększyła się zapadalność na choroby serca i otyłość, nawet pośród dzieci.

Częściowo lub w pełni uwodorniony olej używany w ciastkach, kremach, maśle, mrożonych i gotowych produktach, wypiekach, a nawet w płatkach śniadaniowych to kolejny winowajca, który odpowiada za wzrost liczby osób cierpiących z powodu wysokiego poziomu cholesterolu.

Dzieje się tak z powodu procesów, które przetwarzają oleje w kwasy tłuszczowe, które po spożyciu są przetwarzane w tłuszcze. Oznacza to, że poza zwiększaniem “złego cholesterolu” i trójglicerydów zmniejszają również poziom “dobrego cholesterolu” lub HDL.
Nie możemy również zapominać o kwasach tłuszczowych nasyconych pochodzących z takich produktów zwierzęcych jak mleko czy jajka. Problem pojawia się, gdy smażymy takie produkty w wysokiej temperaturze na oleju.

Co wywołuje choroby serca?

Można powiedzieć, że nadmierne spożywanie tłuszczy trans i nasyconych kwasów tłuszczowych są odpowiedzialne za rozwój chorób serca. Jednak nie można zrzucać całej winy na tłuszcze, które stanowią jedynie część problemu.

Istnieją inne przyczyny, na które również należy zwrócić uwagę. Oto kilka różnych czynników ryzyka rozwoju chorób układu krążenia:

• Wysokie ciśnienie tętnicze (może być wywołane przez nadmierne spożywanie soli, a nawet powody emocjonalne)
• Nadwaga i otyłość,
• Siedzący tryb życia,
• Palenie,
• Brak aktywności fizycznej,
• Czynniki genetyczne,
• Wiek,
• Stres,
• Spożywanie alkoholu.

Dlatego też stwierdzenie, że tłuszcz stanowi jedyny czynnik, który odpowiada za choroby serca, jest fałszywe. Tłuszcze obecne w jedzeniu stanowią tylko jeden czynnik ryzyka i na szczęście możemy kontrolować go kontrolując naszą dietę. Zdrowie naszego serca zależy od nas!

 

 

Źródło: fitpeople.com