Najlepsze rośliny do normalizacji trawienia

Trawienie można znormalizować lub przynajmniej poprawić, tak aby funkcjonowanie narządów trawiennych nie pogorszyło ogólnego stanu zdrowia. W tym celu medycyna od dawna stosuje rośliny na bazie gorzkich roślin. W pierwszym artykule omówiono podstawy działania gorzkich na poprawę trawienia. W tym artykule odkryjesz jedne z najlepszych roślin, które mogą pomóc w normalizacji trawienia.

 

 

Gencjana

Rodzina goryczki (łac. Gentiána) obejmuje ponad 400 gatunków, z których wszystkie są powszechnie określane jako goryczka, i mają niezwykle długą historię stosowania leczniczego. Nazwa goryczki pochodzi od iliryjskiego króla Gentiusa, który rządził regionem śródziemnomorskim w 181 roku pne. mi. Rosyjska nazwa – goryczka pochodzi od bardzo gorzkiego smaku tej rośliny. Nowoczesna goryczka rośnie w Europie, na Kaukazie, Zachodniej Syberii, częściach Iranu i Tybetu.

Goryczka może pomóc w trawieniu, zwiększając wydzielanie śliny i kwasu żołądkowego oraz zwiększając przepływ krwi w żołądku i jelitach.
W jednym badaniu 4 różne gatunki goryczki znacznie poprawiły trawienie u szczurów. Zwiększyli produkcję kwasu żołądkowego i enzymu trawiennego pepsyny . Goryczka może również zwiększać ilość śluzu, co pomaga zapobiegać uszkodzeniu ścian żołądka przez kwas żołądkowy.

U szczurów z zaburzeniami czynności jelit substancja czynna z goryczki ( gentyopikrozyd ) przywracała prawidłowe trawienie.
Jak wynika z licznych badań na zwierzętach, ekstrakty z goryczki mogą chronić przed wrzodami żołądka i uszkodzeniami ściany żołądka. a  dodatkowo gorzki z goryczą mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Cytrusy

Cytrusy to rodzaj wiecznie zielonych drzew i krzewów, do których należą cytryny, limonki, pomarańcze, mandarynki i inne owoce cytrusowe. Wszystkie cytrusy są prawie słodkie, ale tylko nieliczne mają gorzki smak. Główną gorzką rośliną z tej grupy jest gorzka pomarańcza ( Citrus aurantium ).

U szczurów z zespołem jelita drażliwego stosowanie gorzkiej pomarańczy zmniejszyło aktywność biegunki, zmniejszyło stan zapalny okrężnicy i produkcję białek zapalnych (TNF-alfa, COX-2 ). Wykazano, że bioaktywna substancja z olejku z gorzkiej pomarańczy ( Β-mircen ) pomaga zmniejszyć stan zapalny żołądka i wrzody jelitowe u szczurów. Olejek eteryczny ze skórki gorzkiej pomarańczy zmniejszył rozmiar wrzodów żołądka i pomógł rozwinąć nowe naczynia krwionośne, wspomagając proces gojenia u szczurów. W innym badaniu na szczurach ten olejek eteryczny chronił ściany żołądka przed działaniem alkoholu i niesteroidowych leków przeciwzapalnych ( NLPZ ), zwiększając ilość śluzu na ścianach żołądka.

RÓŻNE SUBSTANCJE MOGĄ CHRONIĆ FUNKCJĘ BARIERY NABŁONIOWEJ W JELITA ( źródło )

Flawonoid znajdujący się w owocach cytrusowych ( nobiletyna ) poprawiał integralność bariery jelitowej (zmniejszona przepuszczalność) i działała przeciwzapalnie u szczurów z zapaleniem okrężnicy. Ta właściwość tego flawonoidu może pomóc osobom z upośledzoną przepuszczalnością jelit („nieszczelne jelito”). Jednak inne flawonoidy mogą w rzeczywistości osłabiać zdolność przechodzenia płynu przez ścianę jelita. Niektóre z tych flawonoidów w gorzkiej pomarańczy ( hesperydyna i neohesperydyna ) nawet pogorszyły wrzody i przepuszczalność jelit u szczurów.

Mniszek lekarski

Gorzki mniszek lekarski ( Taraxacum ) jest tradycyjnie używany na całym świecie – od Korei przez Portugalię po Boliwię. Zaskakujące jest to, że zioło to pomaga wielu osobom z niestrawnością.

Gorzki Mniszek Lekarski (Taraxacum)

Chociaż nie przeprowadzono żadnych badań klinicznych, badania na zwierzętach pokazują korzyści trawienne mniszka lekarskiego. Świnie poprawiły trawienie pokarmu i zmniejszyły liczbę E. coli . U szczurów mniszek lekarski pomagał szybciej przenosić pokarm z żołądka do jelit.
U ryb wyciągi z mniszka lekarskiego zwiększają odporność jelit i przeciwutleniacze. Ekstrakty poprawiły również pracę jelit, co może pomóc w lepszym wchłanianiu składników odżywczych z pożywienia.

Mniszek lekarski ma również właściwości przeciwzapalne. U szczurów roślina ta poprawiała zarówno krótkotrwałe, jak i długotrwałe zapalenie żołądka (blokując wejście komórek tucznych do żołądka i zmniejszając produkcję zapalnej cytokiny TNF-alfa).
W eksperymentach na myszach i komórkach wyciągi z mniszka lekarskiego zapobiegały zapaleniu okrężnicy (zmniejszając produkcję COX-2, cytokin IL-1beta i TNF-alfa) oraz stymulowały zwiększony wzrost 14 gatunków pożytecznych bakterii probiotycznych (bifidobakterie).

Łopian duży 
Łopian  ( Arctium lappa ) to gorzkie i przeciwzapalne wieloletnie zioło, często używane w medycynie ludowej Ameryki Północnej, Azji i Europy.

ŁOPIAN, DUŻY LUB BURGER (Arctium lappa)

Liczne badania na zwierzętach potwierdziły, że łopian i zawarte w nim substancje czynne mogą chronić żołądek i jelita przed agresywnymi substancjami oraz zapobiegać rozwojowi wrzodów . Jeden z jego aktywnych związków ( arctigenina ) zmniejszał stan zapalny okrężnicy u szczurów. .
Sfermentowany łopian zwiększał poziom bakterii probiotycznych w jelitach szczurów, w przeciwieństwie do łopianu niesfermentowanego.
Inulina pozyskiwana z łopianu sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii . Inulina znacznie wzmacnia pożyteczne bakterie jelitowe u myszy i sprawia, że pożyteczne pałeczki kwasu mlekowego i bifidobakterie działają wydajniej. W jednym badaniu na myszach łopian był również w stanie bezpiecznie zapobiegać przyrostowi masy ciała.

Karczoch
Karczoch (Cynara scolymus)  to wieloletnia roślina. Uważana jest za pełnowartościową, zdrową żywność. Kilka badań klinicznych wykazało, że ekstrakt z liści karczocha jest skuteczny w leczeniu zaburzeń jelitowych.

W badaniu klinicznym z udziałem 208 pacjentów z zespołem jelita drażliwego, wyciąg z liści karczocha zmniejszył zaparcia i biegunkę, jednocześnie poprawiając ogólną jakość życia. Pod koniec badania 26% uczestników nie miało już objawów zespołu jelita drażliwego.

W ankiecie przeprowadzonej wśród osób z niestrawnością i zespołem jelita drażliwego około 96% z nich stwierdziło, że przyjmowanie karczochów było równie skuteczne lub nawet lepsze niż poprzednie terapie. Karczoch pomógł pacjentom z zespołem jelita drażliwego, zapobiegając skurczom mięśni i normalizując mikroflorę jelitową.

Cynaryna jest kwasem hydroksycynamonowym i biologicznie aktywną substancją chemiczną zawartą w karczochach, która pomaga zwiększyć produkcję żółci, co pomaga w trawieniu i lepszym wchłanianiu rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A i D.
Wykazano, że ekstrakty z karczocha zapobiegają skurczom jelit w doświadczeniach ze świnkami morskimi, prowadząc do złagodzenia bólu brzucha. W eksperymentach na szczurach wyciąg z liści karczocha zapobiegał uszkodzeniu ścian żołądka przez alkohol.

Rumianek

Rumianek ( Matricaria chamomilla ) to delikatne zioło o dużym potencjale leczniczym, za które jest cenione na całym świecie. W badaniu klinicznym z udziałem 65 kobiet, które otrzymały chemioterapię z powodu raka piersi, tabletki z rumianku zmniejszyły częstość nudności.

Obecnie potrzebne są dalsze badania kliniczne rumianku u ludzi, ale badania na zwierzętach już pokazują korzyści płynące z rumianku dla zdrowia jelit. W eksperymencie na świnkach morskich przyjmowanie rumianku zmniejszyło skurcze mięśni w jelicie cienkim . W doświadczeniach ze szczurów, rumianek zabezpieczone przed owrzodzeniami i stresu oksydacyjnego w jelitach i zmniejszenie napadów biegunki. W okrężnicy szczurów ekstrakt z rumianku obniżył poziom białek zapalnych (takich jak IL-6 , NF-KB i TNF-alfa ).

Ostropest plamisty

Ostropest plamisty (i jego główna substancja bioaktywna, sylimaryna) jest najbardziej znany ze wspomagania zdrowia wątroby i działania przeciwzapalnego, ale ma również gorzki smak, co może poprawić trawienie.

Sylimaryna (ostropest plamisty) zapobiegała nawrotowi wrzodziejącego zapalenia jelita grubego po leczeniu w badaniu klinicznym z udziałem 80 pacjentów.
Liczne badania na szczurach pokazują, że ostropest plamisty chroni jelita przed wrzodami i stanami zapalnymi (dzieje się tak poprzez zmniejszenie liczby neutrofili w jelitach i zmniejszenie produkcji kwasu żołądkowego). Roślina może również poprawić produkcję żółci, która pomaga w trawieniu pokarmu i wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Gorzknik kanadyjski (Goldenseal)

Goldenseal (hydrastis canadensis), pochodzący z Ameryki Północnej, jest znany jako zioło tradycyjnie stosowane w leczeniu infekcji. Wiele współczesnych badań naukowych dotyczy berberyny , gorzkiego związku występującego w korzeniach żółtych korzeni, który ma wiele właściwości leczniczych.

Berberyna Goldenseal jest naturalną, bezpieczną substancją przeciwbiegunkową. W badaniu klinicznym z udziałem 196 pacjentów z zespołem jelita drażliwego berberyna znacznie zmniejszyła częstość występowania biegunki i nasilenie bólu brzucha. W innym badaniu klinicznym z udziałem 165 osób berberyna zatrzymała biegunkę wywołaną infekcją E. coli w 42% przypadków w ciągu jednego dnia.

W badaniach na ludziach i szczurach berberyna (goldenseal) znacznie przyspieszyła trawienie, skracając czas potrzebny na przejście pokarmu przez jelito cienkie.
W eksperymentach na szczurach berberyna zmniejszyła stan zapalny jelit poprzez zmniejszenie peroksydacji lipidów i obniżenie poziomu NF-kB. W eksperymentach na szczurach z cukrzycą berberyna (złoty korzeń) pomogła przywrócić barierę jelitową i poprawiła wchłanianie składników odżywczych z pożywienia.

Berberyna może być również pomocna w oczyszczaniu organizmu z toksyn, które dostają się do krwiobiegu u osób z nieszczelnym jelitem (zwiększona przepuszczalność przez barierę jelitową). U myszy z wysokim poziomem toksycznych lipopolisacharydów (LPS) w jelitach przyjmowanie berberyny pomogło zapobiegać przepuszczalności ścian jelit. W doświadczeniach na komórkach tkanki jelitowej żółty korzeń zapobiegał przenikaniu około 70% wszystkich toksyn wytwarzanych przez bakterie jelitowe ( Vibrio cholerae i E. coli ).

BERBERINA WPŁYWA NA MIKROFLORĘ JELITOWĄ I POPRAWIA METABOLIZM KWASÓW GALOWYCH ( źródło )

Badania komórkowe pokazują, że berberyna (goldenseal) może pomóc zmniejszyć stan zapalny spowodowany wzrostem przepuszczalności bariery jelitowej i zatrzymać dalszy rozwój tej przepuszczalności.

Arcydzięgiel chiński

Arcydzięgiel chiński ( Angelica sinensis) to roślina z rodzaju, który ma ponad 60 różnych rodzajów roślin leczniczych. Tradycyjnie, arcydzięgiel jest po chińsku stosowany w leczeniu zapalenia stawów , niestrawności, bólów głowy, grypy , infekcji i innych dolegliwości. Narkotyk Dong Quai lub „żeński żeń-szeń” z tradycyjnej medycyny chińskiej jest czołowym przedstawicielem narkotyków, do których należy arcydzięgiel chiński.

Wstrzyknięcia Dong Quai ( Angelica sinensis ) pomogły poprawić przebieg wrzodziejącego zapalenia jelita grubego w badaniu z udziałem 94 pacjentów (nastąpiło zmniejszenie aktywacji płytek krwi).

U szczurów Dzięgiel gorzki znacznie zmniejszył wielkość żołądka i choroby wrzodowej przewodu pokarmowego i zwiększył wytwarzanie śluzu ochronnego. W innym badaniu ekstrakt z arcydzięgla chronił szczury przed wrzodami i uszkodzeniami żołądka.

Synergia kilku gorzkich roślin w jednej nalewce

Często gorzki zawierają kilka ekstraktów roślinnych, które mają działanie synergistyczne. Jak wiadomo, synergia to sumaryczny efekt interakcji dwóch lub więcej czynników, charakteryzujący się tym, że ich efekt znacznie przewyższa efekt każdego pojedynczego składnika w postaci ich prostej sumy.

Iberogast

Iberogast to znany produkt germański (nalewka), który zawiera 9 ziół: arcydzięgiel, rumianek, kandytuft, melisa, mięta pieprzowa, kminek, ostropest, glistnik, lukrecja. Ta mieszanka jest stosowana w leczeniu różnych chorób jelit, ale niestrawność jest jedną z najważniejszych.

SKŁAD IBEROGASTU GORZKA NALEWKA

W metaanalizie 6 badań klinicznych stwierdzono, że Iberogast skutecznie poprawia czynność żołądka.

Iberogast znacznie zmniejszył również zespół jelita drażliwego i ból brzucha w badaniu klinicznym z udziałem 208 pacjentów.
Eksperymenty ze zwierzętami i komórkami w probówkach potwierdziły skuteczność Iberogastu. Ta gorzka nalewka pomogła zmniejszyć stan zapalny u szczurów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego i GERD poprzez zwiększenie produkcji śluzu jelitowego. Pomogło również w zaparciach.

GORZKA NALEWKA Chaihu shugan tłumi stany zapalne ( źródło )

Biologicznie aktywne składniki w gorzkich 

Goryczka zawiera klasę gorzkich związków zwanych irydoidami , z których jeden nazywa się gentiopicroside . Pomaga znormalizować szybkość, z jaką pokarm przemieszcza się w jelitach , a irydoidy są ważne dla produkcji kwasu żołądkowego .
Nasiona i liście łopianu zawierają arktigeninę , związek o właściwościach przeciwzapalnych. Korzenie łopianu i karczocha zawierają inulinę , która sprzyja rozwojowi pożytecznej mikroflory.
Cynaryna to ważna substancja występująca w karczochach, która sprzyja zwiększonej produkcji żółci , co wspomaga całkowite trawienie i lepsze wchłanianie witamin. .
W rumianku niektóre flawonoidy ( apigenina , kwercetyna i patuletyna ) mogą zmniejszać skurcze mięśni w jelitach. Aromatyczny związek chamazulen zawarty w rumianku ma działanie przeciwzapalne .

KIERUNKI UŻYTECZNEGO WPŁYWU BERBERINE

Goldenseal zawiera berberynę , która ma wiele zalet zdrowotnych i jest przeznaczona do leczenia wielu stanów zapalnych.

KIERUNKI UŻYTECZNEGO WPŁYWU BERBERINE

Jak zrobić własną goryczkę
Jeśli masz czas, możesz sam zrobić goryczkę Będziesz potrzebował gorzkich ziół (takich jak liść karczocha, korzeń łopianu, korzeń arcydzięgla, korzeń mniszka lekarskiego itp.), a(co najmniej 60 stopni), słoiki do przechowywania, sitko, deskę do krojenia i nóż.

Instrukcje

• Pokrój rośliny na małe kawałki i włóż do słoika. Uwaga: jeśli masz wiele roślin, możesz zmieszać je wszystkie razem w jednym słoiku lub przechowywać w osobnych słoikach i wymieszać później. Wadą mieszania na wczesnym etapie procesu jest to, że różne rośliny mogą rozpuszczać się w alkoholu w różnym tempie.
• Dodaj alkohol do słoika i upewnij się, że rośliny są całkowicie zanurzone . Zakryj słoiki i przechowuj je w chłodnym, ciemnym miejscu.
• Codziennie wstrząsaj każdym słoikiem przez około 10 sekund.
• Ponieważ szybkości infuzji różnią się w zależności od rośliny, może to prowadzić do wydłużenia czasu przygotowania infuzji z jednego dnia do kilku tygodni. Gotowość naparów można sprawdzić, biorąc kilka kropli lub wąchając je. Gdy tylko płyn osiągnie cierpki zapach lub stanie się wystarczająco gorzki, nalewka jest gotowa.

Gdy twoje goryczki będą gotowe, przefiltruj mieszaninę (gaza działa dobrze). Od teraz możesz łączyć różne nalewki, mieszając je razem, dodawać kilka kropli do jedzenia, herbaty, innych napojów lub używać ich według własnego uznania. Gotową nalewkę można przechowywać i używać przez około rok.

Dawki przyjmowania goryczki

W przypadku liści mniszka lekarskiego British Herbal Pharmacopoeia zaleca przyjmowanie 3-5 gramów dwa razy dziennie lub 5-10 ml nalewki z liści 2 razy dziennie.

Zalecane dawki innych preparatów z mniszka lekarskiego dla dorosłych:

– Suszony korzeń: dodaj 2-8 gramów napoju
• Ekstrakt z liści: 4-8 ml ekstraktu na taką samą objętość alkoholu 1: 1 (25%)
• Nalewka z korzeni: 5-10 ml nalewki 1: 5 w alkoholu 45 %

W jednym badaniu klinicznym przyjmowanie 1 grama ekstraktu z rumianku dziennie (jedna tabletka 500 mg – 2 razy dziennie) skutecznie zmniejszało częstość występowania nudności.

W różnych badaniach klinicznych dawki berberyny mieszczą się zazwyczaj w zakresie 0,5 – 1,5 grama dziennie. W jednym badaniu zastosowano dawkę 20 mg berberyny na kilogram masy ciała.

W badaniach klinicznych z gorzką pomarańczą stosowano dawki od 900 do 975 mg gorzkiej pomarańczy.

Aby zmniejszyć stan zapalny w chorobie zwyrodnieniowej stawów, w jednym badaniu klinicznym do przygotowania herbaty stosowano 2 gramy korzenia łopianu w 150 ml przegotowanej wody, przyjmowane 3 razy dziennie.

Dzienne spożycie 320 lub 640 mg ekstraktu z liści karczocha zmniejszyło łagodną niestrawność.

W przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego pacjenci przyjmowali jedną tabletkę (140 mg) sylimaryny ( ostropestu plamistego ) raz dziennie przez 6 miesięcy.

 

Żródło:kodelife.ru